Cum se va face muzică de acum încolo: muzicienii digitali, o soluție în pandemie și după ea

de: Ozana Mazilu
28 05. 2021

Multe domenii au suferit schimbări în pandemie, iar industria muzicală nu a făcut excepție. S-au reinventat multe lucruri, de la concerte, evenimente și modul de a produce muzică.

Pandemia care a afectat întreg globul ne-a pus la încercare imaginația și ideile originale. Ca să nu dea faliment și să păstreze, în același timp, măsurile de prevenire a infectării cu virusul, multe business-uri s-au adaptat situației.

Și, precum scriam aici, unul dintre cele mai afectate domenii a fost cel al entertainment-ului. Astfel, un concert s-a desfășurat în cel mai incredibil mod. Concertele s-au interzis sau au fost constrânse de anumite reguli peste tot. Trupele au încercat să bucure oamenii prin variante unele mai inovative decât altele. Astfel, trupa rock The Flaming Lips a susținut un concert în Oklahoma City, unde toată lumea, inclusiv publicul și interpreții, a fost sigilată în propria sa bulă de plastic.

Cum se va face muzică virtuală

Este cu siguranță neobișnuit și pare genul de lucru cu care nu prea poți să te obișnuiești imediat în timpul unui concert. Dar bulele sunt un mod creativ de a susține un concert în timpul pandemiei COVID-19 fără a pune pe toată lumea de acolo în pericol grav.

Așa că, dacă la concerte n-ai prea putut merge în ultimul an, poate că nici nu va mai fi nevoie să te deplasezi ca să-ți vezi trupa preferată. Vei putea să asculți artiști creați digital de compania Authentic Artists, care compun muzică cu ajutorul inteligenței artificiale, conform Mediafax.

Chris McGarry, cel care a lucrat la divizia Oculus, care aparține de Facebook, a creat Authentic Artists. Mai exact, muzicieni virtuali care compun piese cu ajutorul inteligenței artificiale. Au existat deja câteva concerte pe Twitch care s-au dovedit a fi extrem de îndrăgite. Media timpului petrecut de utilizatori într-un asemenea concert a fost de circa 35 de minute.

“Authentic Artists reușește să creeze artistul vizual al viitorului cu ajutorul tehnologiei deep learning. Am mers pe o abordare pe care o considerăm original vizavi de arta digitală. A început pentru noi o dorință de a crea un artist care este, de fapt, un creator fără limite”, explică McGarry, creatorul companiei.

Desigur, este un demers original, însă e același vibe ca la un concert live?